Djelotvorno znanje za zdravlje

Okoliš i zdravlje, zdravo urbano planiranje

 

PREVENCIJA ALERGIJSKIH DIŠNIH BOLESTI (ALERGIJSKOG RINITISA I ALERGIJSKE ASTME) UREĐENJEM OKOLIŠA NASADIMA S NEALERGENOM PELUDI TE IZRADOM PELUDNOG KALENDARA (KOŠNJOM TRAVA I KOROVA PRIJE CVJETANJA) - GRAD VINKOVCI

Retrospektivnom analizom distribucije alergijskih bolesti dišnog sustava i uređenja prostora u gradu Vinkovcima u periodu od 1995. do 2005. godine utvrđena je povezanost sadnje alergijskog bilja i porasta incidencije alergijskog rinitisa i alergijske astme, posebno među dječjom populacijom (5 do 14 godina).

RIJEČKE ŠETNICE

Tendencija u većini europskih gradova, neovisno o njihovoj veličini je - da pješačkim prometom na označenim ili neoznačenim pješačkim stazama nastoje pružiti mogućnost sugrađanima poboljšati ili pak održati kvalitetu vlastitog zdravlja.

OPATIJO BAJNA, OPATIJO SJAJNA

Jedna od akcija koja je postala zaštitni znak Ureda Opatija zdravi grad je ekološka akcija čiščenja podmorja i priobalja pod nazivom "Opatijo bajna, Opatijo sjajna".

IZ SIVOG U ZELENO - OPATIJA

Akcija pod nazivom "Iz sivog u zeleno" pokrenuta je u siječnju 1999. godine s ciljem edukacije građana za pravilniji odnos prema otpadu.

SUZBIJANJE AMBROZIJE - GRAD OSIJEK

Osijek je jedan od prvih gradova unutar Hrvatske mreže zdravih gradova koji je prije desetak godina potaknuo rješavanje problema ambrozije. U suradnji s udrugama, ustanovama, gradskim četvrtima i mjesnim odborima te građanima poduzima mjere i aktivnosti na smanjenju alergenih korova jer koncentracije peludi uzrokovane cvatnjom korova, posebno ambrozije, predstavljaju opasnost za zdravlje građana pri čemu su najugroženije alergične osobe. Grad Osijek svake godine donosi Plan aktivnosti na suzbijanju alergenih korova, posebno ambrozije na svom području.

ZDRAVO URBANO PLANIRANJE - GRAD VINKOVCI

Zdravo urbano planiranje je postizanje, očuvanje i unapređenje zdravlja svih korisnika prostora kroz urbanizam ili urbano planiranje cjelokupnog prostora mjesta, naselja i gradova. Urbanizam ili urbano planiranje je multidisciplinarna znanost vezana za gradnju novih i uređenje postojećih gradova i naselja te proučavanje njihova razvoja, strukture i života u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

ZDRAVSTVENO NEKONTROLIRANA VODA ZA PIĆE - KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Istraživanjem je utvrđeno da 30% vodovoda na području Županije nije pod kontrolom županijskog Zavoda za javno zdravstvo te da postoji veliki broj lokalnih vodovoda (bunara i izvora). Cilj projekta bio je osigurati zdravstveno ispravnu vodu za piće stanovništvu koje koristi vodu iz lokalnih vodovoda te educirati stanovništvo o potencijalnim opasnostima zdravstveno neispravne vode za piće.

GRADSKI VRTOVI - GRAD ZAGREB

Ciljevi projekta Gradski vrtovi bili su podizanje kvalitete života u urbanoj sredini Grada Zagreba, omogućavanje građanima korištenje obradivog zemljišta radi proizvodnje hrane, podizanje kvalitete njihovog života u socijalnom i zdravstvenom smislu te stavljanje u funkciju nekorištene imovine Grada.

ZAGREBAČKI FRIŠKI KRAVLJI SIR "ZG SIREK" - GRAD ZAGREB

Cilj projekta bio je osigurati edukaciju za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja bi stekla zvanje mljekar-sirar kao preduvjet za daljnje ulaganje u uređenje objekata i nabavku opreme, izdvojiti proračunska sredstva za uređenje objekata i nabavku sirarske opreme OPG s područja Grada Zagreba te na kraju zaštita robne marke tradicionalno proizvedenog zagrebačkog kravljeg sira i vrhnja u registriranim objektima.

DJEČJI VRTIĆ U ČAZMI - EKO VRTIĆ

Dječji vrtić "Pčelica" Čazma jedini je vrtić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s međunarodnim statusom eko škole. Potvrđeno je to na svečanosti uručenja certifikata koji je Pčelici, među 20 obrazovnih institucija koje su 2014. godine stekle status i pripadaju 14. generaciji eko-škola, dodijelila Udruga "Lijepa naša".

EKO SAJAM U ČAZMI

U rujnu 2014. uspješno je održan 1. eko sajam u Čazmi, u organizaciji Udruge "Eko kultura" i partnere: Ministarstvo poljoprivrede RH, Zelenu mrežu aktivističkih grupa (ZMAG), Društvo Naša djeca Čazma, Dječji vrtić "Pčelica" Čazma, Centar za kulturu Gradski muzej Čazma, Turistička zajednica Moslavina - Čazma te uz pokroviteljstvo Grada Čazme i medijsko pokroviteljstvo Super radija.

U GRADU BEZ MOG AUTOMOBILA - GRAD KARLOVAC

22. rujna 2000. godine Grad Karlovac se među prvim hrvatskim gradovima uključio u obilježavanje kampanje "U gradu bez mog automobila" koja je postepeno prerasla u Europski tjedan kretanja(od 16. - 22. rujna) te se Karlovac pridružio obilježavanju cijelog tjedna.