Hrvatski prvaci zdravlja

Moja veteranska pozicija u pokretu Zdravih gradova dozvoljava mi kazati da je najveći izazov projekta Zdravi grad uspješno se obratiti baš Vama, stanovnicima naših gradova, zaintrigirati Vašu maštu i pomoći Vam ostvariti Vaš grad iz snova - onakav u kojem biste voljeli živjeti. To jest bit ovog pokreta, vizija koja nas, javnozdravstvene doktore, psihologe, urbaniste i druge profesionalce okupljene oko Zdravih gradova pokreće već dvadeset godina.
Razlika između onoga što grad jest i onog što bio mogao biti jest područje rada projekta Zdravi grad.

prvaci

A kako to postati? I koji su to hrvatski zdravi gradovi? I zašto su baš oni "zdravi" ili zdraviji od drugih? Odgovore na ta i slična pitanja pokušali smo doznati otvarajući Ligu zdravih gradova. Iako postoje nagrade, naša Liga nije bila prvenstveno natjecateljska. Bila je istraživačka. Još 1996. godine naš novinar, gospodin Duško Popović napisao je "Ako bi trebalo izabrati pticu koja bi simbolizirala Zdravi grad, onda bi to svakako trebala biti roda. Hrvatska mreža zdravih gradova ne diže se iz pepela poput feniksa, već donosi nove ideje i novi život, baš kao roda!". I upravo tako, kroz samo-procjenu i ocjenu istih, putem Lige, željeli smo utvrditi što je to dobroga u proteklih pet godina (2003. - 2008.) svojim građanima donio projekt zdravi grad i zdrava županija.

Gradovi i županije članovi Hrvatske mreže zdravih gradova sami su odabrali kriterije uspješnosti po kojima će se nadmetati. Ukratko, svaki je grad ili županija, sudionik Lige, trebao predočiti postignute rezultate u pet područja.

Demonstrirati visoku razinu postojanja političke podrške projektu Zdravi grad (županija) u smislu praktičnog, a ne samo deklarativnog prepoznavanja zdravlja kao vrijednosti grada.

Dokazati da je u stanju osigurati organizacijske i financijske resurse za provođenje projekta te o njegovom provođenju redovito i transparentno obavještavati vlastitu sredinu i hrvatsku javnost.

Dokumentirati postojanje dokumenata i politike "razvoja zdravlja" te aktivnosti iz kojih se vidi da se usvojena politika zdravlja prevodi u djelovanje.

Demonstrirati sposobnost učenja i usvajanja "tehnologije" zdravog grada (županije) te dokazati spremnost na suradnju i sposobnost suradnje s drugima.

Pročitajte što je donijela roda! Kada sve to pročitate, molim Vas odlučite - želite li i Vi imati Zdravi grad u svojoj sredini.

Što smo naučili iz Lige zdravih gradova/županija?

Selma Šogorić