Zdravi grad Rijeka

Grad koji socijalnu osjetljivost ima kao svoj zaštitni znak

ZAŠTO SMO JEDAN OD NAJZDRAVIJIH GRADOVA?!

RijekaZato što u posljednjih desetak godina građani prepoznaju projekt, sudjeluju u njemu i pokušavaju živjeti "zdravo". Grad je zeleniji, čišći, djeca u vrtiću upoznaju se time kako selektivno zbrinjavati otpad, kuda sa starim papirom, staklenkama, korama od krumpira. Zašto u kupovinu s platnenim vrećicama?! Zašto ističemo eko datume, kako ćemo očuvati biološki lanac, izabrati kućnog ljubimca i zaštititi životinje!
Osobama s invaliditetom sustavno se omogućava lakše kretanje izgradnjom upuštenih rubnjaka, zvučnih semafora, taktilnih traka, broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom iznosi više od 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta u gradu i u skladu je s visokim europskim standardima! Neposrednom suradnjom s osobama s invaliditetom rješavaju se i ostali problemi. Udruge osoba s urođenim ili stečenim invaliditetom "otvaraju" svoja vrata građanima, istaknuta je skrb za djecu s poteškoćama u razvoju, njihovom integracijom. Kroz niz manifestacija djeca s poteškoćama u razvoju uključena su u rad s redovnom populacijom i već punih šest godina prezentiraju svoj rad na Festivalu dostignuća i stvaralaštva.
Građanima treće životne dobi nude se programi očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja, kreativne radionice, besplatne edukacije, prijevoz, ostvaruju se projekti međugeneracijske suradnje, otvaraju se novi klubovi za starije osobe / umirovljenike.
Gradsko vijeće i Poglavarstvo učenika djeluje već punih deset godina, pet mandata! Sjednice se održavaju dva puta mjesečno. Unatrag dvije godine na sjednicama redovno prisustvuju i članovi Debatnog kluba koje čine učenici s poteškoćama u razvoju / studenti s invaliditetom. Raspravljaju o društveno aktualnim pitanjima i problemima koji muče mlade.
Rijeka je jedan od najzdravijih gradova Hrvatske, što potvrđuju i njezini rezultati prepoznati unutar Europske mreže zdravih gradova čiji je Rijeka član od 1998.g.!

Mr. sc. Irena Deže Starčević , prof., voditeljica Ureda Projekta Rijeka - zdravi grad

 

Povratak na Hrvatske prvake zdravlja