Zdravi grad Split

Grad partner građanskom sektoru

ZAŠTO SMO ŠAMPIONI?!

SplitGrad Split već deset godina aktivno i vrlo angažirano sudjeluje u svim aktivnostima Hrvatske mreže zdravih gradova,spremno uči i primjenjuje dobre modele drugih gradova kako iz zemlje tako i iz inozemstva, ali isto tako spreman je svoje vlastite primjere dobre prakse podijeliti s drugima. Jedan je od gradova koji je u Hrvatskoj prepoznat kao grad s najtransparentnijom dodjelom sredstava za provedbu programa i projekata iz područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite.
Zahvaljujući tome dobio je i iskoristio mogućnost da iz sredstava CARDS-a 2003 izradi "Strategiju za partnersko djelovanje u pružanju socijalnih usluga u Splitu 2008 -2012 godine" u skladu s vizijom koja glasi:
"Split je grad usmjeren dobrobiti svakog svog čovjeka, proaktivna zajednica u kojoj su zadovoljene sve zdravstvene i socijalne potrebe, društveno odgovorna sredina koja njeguje temeljne ljudske vrijednosti, te partnerstvom svih sektora ostvaruje visoku kvalitetu življenja i zadovoljstvo svih dionika."
Trudimo se da kroz sve aktivnosti djelujemo u skladu s našom vizijom.
Dobili smo niz nacionalnih kao i međunarodnih priznanja i zahvala za naša postignuća kao što je priznanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, CANEE. NET AWARD za rad za dobrobit djece, te zahvalu UMDNJ SCHOOL OF PUBLIC HEALTH za uzorno partnerstvo i stručno proveden projekt na kojem smo zajednički radili. Radi se projektu NORTHLAND koji se sada provodi pod nazivom BUBA (Bistar um bez alkohola) a koji je nastao iz projekta Northland i partnerstva zdravih zajednica Splita i New Jerseya (SAD). Program BUBA primjer je iznimno poticajne međunarodne suradnje. Rezultati ovog iznimno uspješnog preventivnog programa prevencije alkoholizma među djecom i mladima objavljeni su u stranim znanstvenim časopisima, a program je nominiran za američku nacionalnu nagradu za najbolju suradnju Sveučilišnog kampusa i lokalne zajednice.
Projekt BUBA je preventivni program za učenike od 5. do 7. razreda osnovne škole, a cilj mu je odgoditi početak konzumiranja alkohola kod mlađih adolescenata, reducirati konzumiranje alkohola među mlađim adolescentima koji su već počeli piti te ograničiti broj problema s kojima se mladi suočavaju zbog konzumacije alkohola. Projekt je razvijen u Školi javnog zdravlja Sveučilišta u Minnesoti, SAD pod izvornim nazivom Northland. Licenca za korištenje programa u osnovnim školama u gradu Splitu dobivena je od strane Škole javnog zdravlja Sveučilišta u New Jerseyu i rezultat je Partnerstva za zdravlje mladih koje su Udruga Split - zdravi grad i Grad Split (Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu) ostvarivali s partnerima iz New Jerseya. U suradnji s mladima grada Splita program je jezično i kulturološki prilagođen primjeni u Hrvatskoj. Projekt Northland je proveden u cijelosti u 13 splitskih osnovnih škola u eksperimentalnoj skupini, a bilo je uključeno još toliko škola u kontrolnoj skupini. Kako je pokazao izvrsne rezultate, odlučeno je da se nastavi pod imenom BUBA s ciljem postupne daljnje prilagodbe i razvoja programskih aktivnosti uvjetima i potrebama hrvatskih mladih naraštaja.
Program projekta BUBA podijeljen je na četiri razine, tri za razrede osnovne škole, te četvrti, pod nazivom "Superosnažen" koji uključuje mobilizaciju zajednice. S primjenom se počinje u petom razredu osnovne škole i prati tu generaciju do sedmog razreda, a provode ga educirani nastavnici i stručne službe. Usmjerenje programa ovisi o razredu u kojem se primjenjuje. Tako je program za pete razrede, pod nazivom "Kućni tim Luke Vrlog" usmjeren na roditelje i na jačanje komunikacije roditelji-djeca te pomaže u stvaranju kućnih pravila ponašanja. "Fantastične alternative!", program za šeste razrede, usmjeren je na vršnjake - jedan od ciljeva je istražiti što utječe na konzumiranje i gdje se mladi susreću s alkoholom te ih podučiti vještinama koje im mogu pomoći da se tome odupru. Fokus programa za sedmaše pod nazivom "Smjernice" je na zajednici - upoznaje učenike s profesionalnim i političkim grupama u zajednici te ih podučava tehnikama koje donose promjenu na razini zajednice.
U školskoj 2005./2006. godini u programu je sudjelovalo 7 osnovnih škola s ukupno 565 djece učenika 5. razreda, koji su bili uključeni i u drugu godinu provedbe programa u školskoj godini 2006/2007. Program za sedme razrede - «Smjernice» - pojačava poruke i ponašanja naučena u 5. i 6. razredu nastavnog plana projekta BUBA, te im pruža mogućnost da pozitivno djeluju unutar svojih zajednica, škola i grupa voditelja. Program se provodi tijekom školske 2007./2008. u istoj generaciji učenika. Sve aktivnosti koje se obavljaju u razredu precizno su razrađene, održavaju se u svim školama istovremeno, unutar utvrđenog vremenskog okvira.
Prevencija se u ovom projektu očituje u procesu suradnje između škole, obitelji i zajednice koji promovira zdravlje kroz planiranje i provedbu strategija koje smanjuju specifične faktore rizika, identificiraju nezdrava ponašanja i interveniraju protiv njih te ojačavaju zaštitne faktore koji doprinose zdravlju i blagostanju.

Vesna Zec, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita, koordinatorica projekta

 

 

Povratak na Hrvatske prvake zdravlja