Zdravi grad Vinkovci

Grad zdravog urbanog planiranja koji nas uči kako tradiciju i prošlost ugraditi u budućnost

ZAŠTO SU VINKOVCI U LIGI ŠAMPIONA HRVATSKE MREŽE ZDRAVIH GRADOVA?

VinkovciVinkovci su poseban grad koji postoji neprekidno duže od 8.000 godina. Jedan od preduvjeta za opstojnost je zdravlje, iz čega se da zaključiti da su Vinkovčani tijekom duge i burne povijesti uvažavali zdravlje čovjeka, zajednice, okoliša, sveobuhvatnu društvenu politiku zdravlja, odnosno održivi razvitak.
Uvažavajući pokret Zdravi grad Svjetske zdravstvene organizacije i aktivnosti Hrvatske mreže zdravih gradova, ratne 1991. godine Vinkovci su se pridružili nacionalnom pokretu Zdravi grad. Bilo je nezamislivo da se u najtežim danima Domovinskog rata 1991., u Vinkovcima, kada je gorjela gradska knjižnica s 83.000 knjiga, kada su gorjela vinkovačka kina, rušili se domovi i zgrade, te ginuli stanovnici, vinkovački političari odluče istovremeno voditi još jednu borbu, borbu za Zdravi grad.
Članovi Poglavarstva i Vijeća Grada Vinkovaca postavili su si za cilj ostvariti svoju viziju - Zdravi grad Vinkovce, te se 2000.godine usvajanjem Deklaracije o zdravlju opredjeljuju za nastavak rada na projektu - za čisti zrak, vodu i zemlju Vinkovaca i za zajednicu koja podržava i skrbi za svoje članove, uvažavajući njihove sličnosti i razlike.
Danas, kada dajemo odgovor na pitanje: Zašto su Vinkovci tako visoko pozicionirani u Ligi zdravih gradova Hrvatske mreže, s ponosom kažemo zato što:

Mandica Sanković, dipl.ing.arh.
Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
Koordinatorica projekta

 

Povratak na Hrvatske prvake zdravlja